Otizm; öğrenmek, davranmak ve iletişim kurmak gibi sosyal becerileri etkileyen karmaşık bir gelişimsel bozukluktur. Semptomları değişkendir ve Tek bir nedeni yoktur, bu semptomlar çok hafif ya da çok şiddetli olabilir.

Çocuklarda otizm belirtileri üç yaşından önce ortaya çıkmaktadır, ancak bazen tanı üç yaşından sonra da konulabilir. Otizm gelişimini genetik ve çevresel faktörler etkiler.

Bebekler 6-12 aylık olduklarında otizm belirtileri göstermeye başlarlar. Ebeveyn olarak, otizmin en erken uyarı belirtilerini bilirseniz onu anlamanız daha kolay olacaktır. Bebeğinizi herkesten daha iyi tanıyorsunuz, bu yüzden kendi gözlem ve deneyimlerinizin önemini küçümsememelisiniz.

Bebeklerle oynanan ilk oyun genellikle ce eee oyunudur. Bu oyunda elimizle yüzümüzü kapatır sonrasında ce eee diyerek ellerimizi açarız. Normalde bu hareketler neticesinde bizi izleyen çocuk gülmeye başlar. Fakat bebekler bu oyunlara gülmüyor, yaptığınız hiçbir şey onun ilgisini çekmiyor ya da nadiren göz teması kuruyorsa otizmden şüphelenmeye başlayabilirsiniz. İşitme duyusunda problem olmamasına rağmen, bebek sesleri çıkarmıyor, adını söylediğinizde size tepki vermiyorsa da otizm belirtileri göstermeye başlamış olabilir.

Tabii ki, tek bir davranış veya nadiren gördüğünüz tepkisizlik nedeniyle otizm olduğunu düşünmemelisiniz. Onu bir süre gözlemlemeli ve gelişimini yakından takip etmelisiniz. Gelişimiyle ilgili endişe duyuyorsanız muhakkak bir uzmandan destek almalısınız.