Ailenin bu süreçte iletişimi, tavsiyeleri ve etkinlikleri çocuğa olumlu yönde çokça etki yapacaktır.

Aile Ritüelleri : Her ailenin birlikte keyif alarak yaptığı, düzenli ve hayatlarının ayrılmaz parçası haline gelen faaliyetleri olmalıdır. Ailece toplu organizasyon ve görüşmelere katılmak çocuğunuzun yaşıtları ile iletişimini, oyuna katılımını, oyundaki rolünü gözlemlemenizi sağlayacaktır.

Aile Sohbetleri : Çocuklarınızla aranızdaki iletişim, ailenizdeki en önemli öncelik olmalıdır. Konuşmak, günün faaliyetlerini tartışmak, duygularınızı paylaşmak ve gerçekten birbirinizi dinlemek için vakit ayırın.

Rekreasyon ve Kültür Aktiviteleri : Spor aktiviteleri, oyunlar, fimler, yürüyüşler bağlılığı artırmanın ve stersi azaltmanın yollarından birisidir. Bunlara ek kültürel faaliyetler de bireylerin ufkunu genişleteceği gibi çocuğunuzun duyusal ve motor alanda zorlukların görülüp, keşfedilip, desteklenmesi için fırsat yaratır.

Alışveriş : İster temel alışverişler, isterseniz bir doğum günü hediyesi olsun yapacağınız alışverişlere çocuğunuz da dahil etmeniz eğlenceli ve heyecan verici olabilir. Çocuğunuzun alışveriş listesi yapmasına, mağazadaki eşyaları bulmasına, çantaları taşımasına ve paketleri açmasına izin verin. Duyu Bütünleme temelli terapinin de baz aldığı ve praksi problemlerinde görülen planlama, hedefe yönelik hareket etme, sıralama aktiviteleri gibi zorluk alanları için alışveriş çok iyi bir prova olacaktır.

Sesli Okuma ve Şarkı Söyleme : Aile, çocuğunun hangi hikayeleri okumayı sevdiğini ve hangi müzikleri dinlemeyi sevdiğini öğrenmelidir. Sırayla sesli okuma yapmak, seveceği şarkıları duymasını sağlamak eğlenceli olacağı gibi bu sırada çocuğunuzun sese aşırı hassasiyeti varsa ya da uyaranlara olması gerekenden daha az ya da çok teoki verme duruma varsa bu etkinlik bu durumu gözlemlemeniz ve uzmanlarını haberdar etmeniz için de fırsat yaratır.